De Stadsboerderij in Almere

De Stadsboerderij is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf met akkerbouw,groententeelt en zoogkoeien, en met een publieksfunctie. Dat laatste betekent niet alleen consumenten ontvangen op het bedrijf, maar ook letterlijk boeren tussen de nieuwbouwwijken van Almere. Zo kunnen mensen uit de stad kennis maken met (biologische)landbouw en meegenieten van het boerenbedrijf. De stad Almere profiteert van een milieuvriendelijk, duurzaam beheer van haar groene ruimte. En wij als boeren kunnen dankzij de stad toekomst geven aan ons bedrijf. De weides en de akkers liggen overal verspreid in en rond Almere (Pampushout, Buitenhout, Waterlandse Bos, Almeerderhout, Kievitsweg, Veluwse Kant). Zo kunt u in Almere uien, luzerne, erwten, en kool tegenkomen, of zelfs koeien. De boer beheert zo op milieuvriendelijke wijze de groene ruimte van Almere, en Almere levert zo akkergronden aan de Stadsboerderij. Het erf van de boerderij ligt op stadslandgoed de Kemphaan. Grote, witte koeien met horens, levend in een kudde, met de stier en de kalfjes erbij. 's Zomers in uitgestrekte bossen (zie Activiteiten) en 's winters in de potstal op de boerderij. Van het bijzondere Marchigiana-ras. In rustig tempo gegroeid, op een menu van grasklaver, biologische mais en kruidenrijk natuurgras. Met af en toe een blaadje van de bomen. In een wei vol afwisseling. Met schaduwrijke plekken en zonnige grasvelden. Geen wonder dat dat blije koeien zijn.

Omgeving
Het erf van de Stadsboerderij ligt op het prachtige Almeerse stadslandgoed de Kemphaan, midden in Boswachterij Almeerderhout. Hier krijgt de bezoeker een ander beeld van de polder dan dat van uitgestrekte akkers en eeuwige wind. Wandelen en fietsen in de bossen langs de vele routes die zijn uitgezet, kamperen op de natuurcamping tegenover de boerderij, uit eten in het restaurant op het landgoed, klimmen in een boomhut, en natuurlijk de koeien voeren in de stal. Op vijf minuten lopen van de boerderij vindt u de dichtstbijzijnde biologische akkers, waar u meestal ook reeen en buizerds aantreft.

Producten
Het vlees van onze koeien is op de boerderij te koop. Iedere vrijdag en zaterdag kunt u daarvoor van 9 uur tot 17 uur terecht in de boerderijwinkel. We verkopen het vlees ook op de wekelijkse biologische boerenmarkt (www biologischeboerenmarktalmere.nl), elke zaterdag, van 9.30-13.00 uur, op het overdekte marktplein van Stadslandgoed de Kemphaan. Het assortiment omvat alle soorten biologisch rundvlees, van rollades tot rookworst, van sukadelapjes tot kogelbiefstuk. Maar wees gewaarschuwd: wie eenmaal de hamburgers van onze koeien heeft geproefd, wil nooit meer anders.

Activiteiten
Het erf van de Stadsboerderij is altijd open voor bezoekers, om een kijkje te kunnen nemen in de stal. Excursies/rondleidingen geven we op aanvraag. Ieder jaar in september vieren we Oogstfeest op de Stadsboerderij met vele activiteiten. Regelmatig zijn er theater- of muziekvoorstellingen op het erf of in de stal. Deze worden aangekondigd op de website van het stadslandgoed (www.kemphaan.nl). Basisscholen zijn welkom voor lessen op de boerderij. Almeerse basisscholen kunnen zich via Stichting Stad en Natuur hiervoor aanmelden. Middelbare scholen kunnen terecht voor excursies of workshops, toegesneden op verschillende projecten of thema's uit hun onderwijsprogramma, die een link hebben met de boerderij. Dat kan bijvoorbeeld zijn: duurzaamheid, energie, kringloop, gezonde voeding, lekker eten, eetbaar landschap, verwerken van producten van de boerderij, ecologsiche voetafdruk, biologische landbouw.

Agenda items op deze boerderij
Er zijn geen aankomende agenda items.
Bekijk alle agenda items

Video's

Streekparade 2013


Er zijn nog geen berichten geplaatst over deze boerderij.
Naam:
Bericht:
Waardering over de boerderij:


Neem bovenstaande tekst over uit de afbeelding
Zoeken


Contact gegevens
Kemphaanpad 14
1358 AC Almere
036-5384262
036-5384262
destadsboerderij@planet.nl
http://www.stadsboerderijalmere.nl

Routeplanner
Uw postcode:
Bekijk contact gegevens Inklappen