Varkensknuffelen + rondleiding Voorlichtingsmateriaal algemeen
Leerthema
Boer Dick en boerin Berdy Sloetjes nemen je mee op een rondleiding over hun biologische varkenshouderij. Maak kennis met hun speciale varkensras, de stallen en de modderpoel... En ontdek hoe natuurlijke kringlopen een plek hebben op het bedrijf. En natuurlijk mogen de varkens geknuffeld worden!

Activiteiten
Voor de rondleiding krijgt iedereen speciale jassen aan, mutsen op en slofjes aan. Dick en Berdy vertellen over hun bijzondere Heldervarkens, een bontgekleurd varkensras dat ze zelf gefokt hebben. Ze laten ook zien welke kringlopen er zijn op hun bedrijf: ze verbouwen precies zoveel graan als er nodig is voor de varkens. De stro van het graan vormt een heerlijk warm ligbed voor de varkens. De varkensmest, vermengd met stro, gaat weer terug op de akker, als bemesting voor het graan. Zo wordt alles optimaal benut en is de kringloop rond. De varkensstallen van het Helder zijn heel bijzonder, want de natuurlijke leefomgeving van de varkens is zoveel mogelijk nagebouwd, inclusief "struikgewas"! Ook is er veel frisse lucht in de stal. Varkens ruiken namelijk 900 keer zo goed als mensen en houden van een frisse neus! Voor zeugen (moedervarkens) en biggen is er een speciale "kraamstal". Natuurlijk gaat de rondleiding ook langs de modderpoel buiten, waarin de varkens heerlijk kunnen rollen. Na afloop is er voor iedereen een drankje in de verwarmde stroschuur... en natuurlijk mag iedereen een stukje varkensvlees proeven!

Extra informatie
Prijzen voor schoolklassen (voor groepen van ong. 20 pers.): basisschool 75 EUR; voortgezet onderwijs 100 EUR; beroeps of hoger onderwijs en volwassenen (bijvoorbeeld bedrijfsexcursies) 150 EUR. In overleg kunnen er allerlei leuke programma's worden samengesteld, bijvoorbeeld een combinatie met een huifkartocht of een bezoekje aan de nieuwe, overdekte speeltuin op slechts 2,5 km van 't Helder. Ook is iedereen vrij om de wandelroute te lopen langs de uitloop van de stallen en het land (ongeveer 1,5 km).

Materiaal van toepassing op de volgende boerderijen:
zeaeaf

Neem contact op met de boer of boerin voor meer informatie over deze activiteit. Klik op de naam van de boerderij hierboven voor de contactgegevens.

Terug
Zoeken