Kookboek Netwerk BIC en VEE bekroond voor 'best sustainable cookbook of the world'
Geplaatst op: 15-04-2011

Op donderdag 3 maart 2011 werden in Parijs de winnaars bekend gemaakt van 'the Gourmand World CookBook Awards for 'Best in the World 2010'.  Het Nederlandse kookboek 'van eigen erf, koken met de oogst van de biologische boer' werd bekroond met de prijs voor 'best sustainable cookbook in the world'.

Het boek bevat recepten van boeren en tuinders van Netwerk BIC (www.biologischnetwerk.nl) en VEE www.vaneigenerf.nl). Het boek ondersteunt de werkzaamheden de leden van deze netwerken en de circa 400 Nederlandse biologische boeren en tuinders die hun producten via korte lijnen verkopen. Het geeft een kijkje in de boerenkeuken èn verhaalt over de duurzaamheid van regionale biologische landbouw. De ceremoniële prijsuitreiking vond plaats in het theater van de internationale 'Paris cookbook fair'.

De internationale Gourmand prijs is vijftien jaar geleden opgericht door de bekende familie Cointreau. Meer dan 6000 kookboeken uit 144 landen zijn ingezonden, waarvan 160 een prijs wonnen. Alle winnende kookboeken staan tentoongesteld op de 'Paris cookbook fair' van 3 t/m 6 maart 2011.

Initiatiefnemers van het boerenkookboek, stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra, hopen dat het boek inspireert om vaker te kiezen voor seizoensgebonden eten van de biologische boer uit eigen regio. Veel mensen weten niet meer welke gewassen in welk seizoen van de koude grond in Nederland geoogst worden. Zij kiezen daardoor vaak onbewust voor ingrediënten die van ver ingevlogen zijn. Van eigen erf is een kookboek dat rekening houdt met onze ecologische voetafdruk. Het verhaalt over de oogst van het boerenland en hoe lekker en puur je daarmee kunt koken in elk seizoen.
Daarnaast belicht het boerenkookboek de verschillende duurzaamheidaspecten van de biologische landbouw. Negen boeren vertellen op aansprekende wijze over hun boerderij en hoe zij omgaan met natuurbeheer, diervriendelijkheid, biodiversiteit, gesloten kringlopen en landschapsbehoud. En natuurlijk over gemakkelijk te bereiden gerechten; in het boek staan verschillende familierecepten van biologische boeren en tuinders vers uit eigen boerenkeuken.

Van eigen erf is een kookboek over écht eten. Over de bezigheden op de biologische boerderij en over de oogst die van het land komt in de verschillende seizoenen, zoals verse doperwten, dauwverse sla en rijp geplukt rood fruit. En hoe je daarmee heerlijk kunt koken. Met makkelijk te bereiden gerechten van chef-kok Caspar Bürgi en familierecepten van biologische boeren en tuinders. Een boek dat rekening houdt met onze ecologische voetafdruk.
Bekijk alvast enkele pagina's:
Zomerrecept
Croy Cruyden

Winterrecept
Genneper Hoeve

 

ISBN 978 90 815285 1 1, 288 blz, Iris van de Graaf en Maria van Boxtel
Met recepten van Caspar Burgi en boeren en tuinders van Netwerk BIC (www.biologischnetwerk.nl) en VEE (www.vaneigenerf.nl)
Foto’s : Dick Boschloo
Illustraties en ontwerp: Billy Schonenberg
Hardcover, 24 x 28 cm gebonden, prijs € 24,50, te koop via de
boekhandel, biologische boerderijwinkels en
vaneigenerf.nl, biologischelandbouw.org

Bekroond voor 'best sustainable cookbook of the world'