Finale kookwedstrijd Van Flevolandse Bodem
Geplaatst op: 17-05-2011

DRONTEN – Zaterdag 14 mei vond op De Rede in Dronten de spannende ‘live’ ontknoping plaats van de Kookwedstrijd Van Flevolandse Bodem, georganiseerd door het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad. Pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op uit Lelystad viel dubbel in de prijzen en won zowel de juryprijs als de publieksprijs in de strijd om het ‘Beste Streekgerecht Van Flevolandse Bodem’.
 
Afgelopen winter daagde het Centrum Biologische Landbouw, m.m.v. Guus Vredenburg van Vredenburg Creatief Culinair uit Almere, Flevolandse horecagelegenheden uit om een nieuw Flevolands streekgerechten te verzinnen, bereid met zoveel mogelijk biologische producten van Flevolandse bodem. Restaurants uit heel Flevoland namen deze uitdaging aan en zetten de afgelopen wintermaanden een eigen Flevolands streekgerecht op de menukaart. Gedurende deze periode kon het publiek de streekgerechten nomineren voor de publieksprijs.
 
Daarnaast selecteerde een vakjury, bestaande uit o.a. Flevolandse topkoks Pascal Jalhay en Paul van Staveren, vier finalisten die hun streekgerecht op 14 mei ‘live’ bereidden: restaurant Flantuas uit Lelystad, restaurant Het Wapen van Ens uit Ens, restaurant Le Mirage uit Emmeloord en pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op uit Lelystad – stuk voor stuk restaurants met passie voor eerlijke, biologische producten uit Flevoland en met een origineel en heerlijk eigen streekgerecht.
 
Onder toeziend oog van het publiek en vakjury en midden tussen de kramen van de Streekmarkt Suydersee, die zaterdag startte met een nieuw seizoen, gingen de koks aan de slag met verrassende Flevolandse ingrediënten als snoekbaars en pastinaak.
 
Het was voor de jury geen makkelijke opgave om tot een keuze te komen. Uiteindelijk koos de jury unaniem voor ‘de Flev(f)orel pannenkoek’ van pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op uit Lelystad, bereid met onder andere regenboogforel van Forellenvisvijvers De Huif uit Lelystad. Doorslaggevende factor was het goed doordachte concept van dit streekgerecht, waarbij de pannenkoek symbool staat voor het platte polderlandschap en de regenboogforel – als zoetwatervis – symbool staat voor de inwoners van Flevoland: beide pioniers in de polder.
 
En ook de publieksstemmen die de afgelopen maanden zijn uitgebracht, waren unaniem: ‘de Flev(f)orel pannenkoek’ ontving de meeste stemmen en kreeg daarom ook de publieksprijs ‘Beste Streekgerecht Van Flevolandse Bodem’ uitgereikt. Irma van der Mee, eigenaresse van Dubbel-Op en bedenkster van deze streekpannenkoek, nam de beide prijzen blij verrast in ontvangst.
 
En winnaar of niet: mede door het enthousiasme van hun gasten, zijn alle deelnemende restaurants van plan om hun eigen streekgerecht blijvend op de (menu)kaart te zetten.

 
Foto: V.l.n.r. finalistenkoks van restaurants Het Wapen van Ens, Flantuas, Le Mirage, Dubbel-Op, vakjurlid Paul van Staveren, Guus Vredenburg van Vredenburg Creatief Culinair, vakjuryleden Paul Gach (wethouder Economische Zaken, Dronten), Pascal Jalhay (als kok verbonden aan Marfo), Tessel Linders (TV-presentatrice Omroep Flevoland) en Rita van Leeuwen (projectcoördinator Centrum Biologische Landbouw)