Veel gebruikt bestrijdingsmiddel tast hersenen aan.
Geplaatst op: 18-04-2012

Gif wordt opgenomen in plant en is niet af te wassen. Biologische producten hiermee een meer onderbouwd gezond alternatief (Netwerk BIC).

   

Uit Japans onderzoek blijkt dat het zenuwgif imidacloprid, dat veel in de land- en tuinbouw wordt gebruikt, de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren kinderen aantast.

Volgens de wetenschappers wordt het gevaar voor het menselijk zenuwstelsel zwaar onderschat. Ze stellen dat de norm voor het maximale gebruik met een factor duizend scherper moet worden gesteld.

Boeren gebruiken sinds de verruimde toelating in 2004 steeds vaker imidacloprid. Het gif wordt door de gewassen opgenomen en kan er niet worden afgewassen.

Ongeveer 85 procent van de gewassen in Nederland wordt verbouwd met deze zenuwgiffen via zaadcoating en druppelsystemen. Op veel plaatsen wordt de norm in het oppervlaktewater met een factor tien tot tienduizend overschreden.

EU-norm

Toxicoloog Henk Tennekes en docent nieuwe risico’s Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht stellen dat we in Nederland dagelijks tussen de één en twee milligram imidacloprid binnenkrijgen via groente, fruit, aardappelen, rijst en thee.

Volgens de EU-norm is het gif bij een persoon van 70 kilo schadelijk bij 4,2 mg of 0,06 mg per kilo lichaamsgewicht. Uit het Japanse onderzoek blijkt dat de norm duizend keer scherper zou moeten zijn.

Bijensterfte

Imkers leggen al jaren een verband tussen imidacloprid en de bijensterfte. Zo sterft in Nederland jaarlijks gemiddeld 25 tot 30 procent van de volken.

Uit Amerikaans onderzoek is bovendien gebleken dat het binnenkrijgen van organofosfaat, een veelgebruikte insecticide met minder invloed op het menselijk zenuwstelsel dan imidacloprid, bij zwangere vrouwen de hersenen van ongeboren kinderen negatief beïnvloedt.

Parkinson en Alzheimer

Canadese wetenschappers onthulden dat de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson en Alzheimer kan worden versneld door neonicotinoïden, waar imidacloprid aan toebehoort.

Vorig jaar was in de Tweede Kamer net geen meerderheid (72 stemmen) om het gif uit voorzorg te verbieden. Op het moment wordt een onderzoek van de Gezondheidsraad afgewacht naar de mate waarin mensen worden blootgesteld aan het gif.

Zenuwcellen in de kleine hersenen bij ratten raken al bij minieme hoeveelheden geprikkeld. Dat is volgens Tennekes en Van der Sluijs een aanwijzing dat bij mensen een soortgelijk effect optreedt. In 2007 verkocht de grote farmaceut Bayer imidacloprid voor 556 miljoen euro.

Bron: Gelderlander.nl, brabantsdagblad.nl, stentor.nl

© Copyright (c) Niburu.nl