Oude Rassen en gewassen tijdens de Biovak 2013
Geplaatst op: 18-01-2013

PERSBERICHT 17 januari 2013 Oude rassen en gewassen tijdens BioVak 2013 Oude rassen en gewassen krijgen dit jaar volop aandacht op het speciale Streekplein op de Biovak, de landelijke biologische vakbeurs in Zwolle. Op 23 en 24 januari a.s. stallen de boeren hun oogst en zelf gemaakte producten uit in boerenmarktkramen op het plein. Dit jaar met een speciale focus op oude rassen en gewassen. Proeverijen en kookboeken geven een smakelijke noot aan het geheel. Het Streekplein biedt verder een uitgelezen workshopprogramma over rechtstreekse verkoop vanaf de boerderij en andere verkooptechnieken. Het Streekplein op de BioVak 2013 is dé bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in bijzondere en zeldzaam lekkere biologische producten. De speciale focus op oude rassen en gewassen komt voort uit het praktijknetwerk ‘Landschap van Smaken’ waarin boeren en verwerkers samen werken. Oude rassen en gewassen hebben vaak een bijzondere en unieke smaak. Smaken die restaurants heel goed weer in hun keuken zouden kunnen gebruiken, en die bakkers en slagers heel goed weer in hun producten zouden kunnen verwerken. Denk maar eens aan bonte bentheimer vleeswaren, kempenlam, blaarkoppenvlees, boekweit, spelt, eenkoorn, sint jans rogge, bepaalde oude aardappelrassen, wortelpeterselie, palmkool, aardpeer, mispel, juttepeer, kweepeer, kornoelje. Maar hoe kom je aan die mooie producten? Hoe smaken ze? Wat kun je er mee doen? En hoe vermarkt je ze? Op het Streekplein staan 4 kramen vol bijzondere ingrediënten, van oude Friese Woudboontjes en boekweit tot mals vlees van Brandrode koeien en kaas van Blaarkoppen. In het workshopprogramma delen ondernemers hun kennis over de ontwikkeling en verkoop van oude rassen en gewassen. Er zijn ook andere interessante workshops. Zoals de workshop over crowdfunding, een nieuwe manier om onderhoud van het landschap of start van een landbouwbedrijf te financieren. Of workshops over communicatie op de Boerenmarkt, regionale producten op het menu van zorginstellingen, verkoop via een webwinkel en hygiëneregelgeving rondom ambachtelijke productie. BioVak 2013 is geopend woensdag 23 januari van 14.00 uur tot 22.00 uur en donderdag 24 januari van 10.30 uur tot 20.00 uur. Meer en actuele informatie over het Streekplein, de workshops en praktijktours is te vinden op http://www.vaneigenerf.nl/actueel/biovak.php Nadere informatie over de BioVak 2013 op www.biovak.nl Het streekplein is een samenwerking van SPN, Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra, een Mooie Maaltijd en Land & Co. Het Streekplein is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, het Praktijknetwerk een Landschap van Smaken en het Praktijknetwerk Boer-op-streek-markt en het Innovatienetwerk. Noot voor de redactie Wilt u meer informatie over het streekplein op de BioVak? Heeft u interesse in een interview met één van de bijzondere streekproducenten? Neemt u dan contact op met Iris van de Graaf, telefoon 06- 53788098 of mail iris@vaneigenerf.nl Fotomateriaal om uw aankondiging over het Streekplein te illustreren is gratis en in hoge resolutie beschikbaar via deze link of voeg deze tekst in uw browser: https://picasaweb.google.com/vanboxtelmaria/BioVak2013?authkey=Gv1sRgCMHr_tqx87X_vgE#