't Gelders Eiland

In 1987 zijn Harmen en Carla Peters begonnen met hun fruitteeltbedrijf. Na enkele jaren op ge?ntegreerde wijze geteeld te hebben (d.w.z. minder chemische gewasbeschermingsmiddelen) werd in 1990 besloten biologisch te gaan telen. Nu is het hele bedrijf (13,4 ha) al jaren een biologisch fruitteeltbedrijf

Producten
Producten De daadwerkelijke ontwikkeling naar een biologisch fruitteeltbedrijf nam wel de nodige jaren in beslag. "In 1987 begonnen wij met de aanplant van fruitbomen", zegt Harmen. "Wij hanteerden nog wel de gifspuit voor de bestrijding van ongedierte en schimmels, maar er werd niet lukraak volgens de kalender gespoten. De bestrijdingsmiddelen werden alleen ingezet als er ?cht schadelijke diertjes waren." In 1990 zijn wij helemaal overgestapt op biologische fruitteelt. Het gebruik van kunstmest, chemische en synthetische middelen is ten einde. Onkruid halen wij weg met de hand in plaats van het te spuiten. "Wij spuiten nog wel, maar dan met uitsluitend natuurlijke middelen", verduidelijkt Harmen. Naast de spuitmiddelen die dus verschillen met die van de gangbare teler doen we nog meer om een natuurlijk evenwicht te verkrijgen in de boomgaard. Voor veel "schadelijke" insekten bestaan immers natuurlijke vijanden. Deze natuurlijke vijanden kunnen alleen leven in de boomgaard als ze wel voldoende te eten hebben. We proberen dit natuurlijke evenweicht te bereiken door verschillende maatregelen: Om het hele bedrijf staat een faunahaag met 5 verschillende soorten struiken. In 1996 zijn er nog ? 150 vuilbomen en andere bomen en struiken bij geplant om insekten en vogels te lokken. In het voorjaar wordt de middenstrook van de rijpaden niet gemaaid, zodat bloeiende (on)kruiden een kans krijgen. Bloemen en klavers worden in de grasbaan ingezaaid.

Activiteiten
U moet maar eens een kijkje komen nemen bij ons en met eigen ogen zien wat er hier allemaal gebeurd op "t?Gelders Eiland". OP zaterdag verzorgen wij rondleidingen voor ongeveer 20 personen voor 5 euro per persoon inclusief een drankje en een mooie vrucht uit de boomgaard!

Agenda items op deze boerderij
Er zijn geen aankomende agenda items.
Bekijk alle agenda items

Er zijn nog geen berichten geplaatst over deze boerderij.
Naam:
Bericht:
Waardering over de boerderij:


Neem bovenstaande tekst over uit de afbeelding
Zoeken


Contact gegevens
Eltenseweg 1
6915 KA Lobith
0316 542042
info@gelderseiland.com
http://www.gelderseiland.com

Routeplanner
Uw postcode:
Bekijk contact gegevens Inklappen