Educatie van grond tot mond op Sprankenhof. Leuke discussie als ik met de 'gifspuit' door de tuin ga"
Geplaatst op: 16-11-2011

Educatie van grond tot mond op Sprankenhof

Leuke discussie als ik met de 'gifspuit' door de tuin ga"
Tholen – Van grond tot mond. Zo omschrijft Josèt Vermeer de activiteiten bij fruitkwekerij Sprankenhof treffend. Men kan bij het bedrijf in Udenhout zelf allerlei kleinfruit plukken en dit laten verwerken tot bijvoorbeeld jam en sap. Ook kunnen de bezoekers er eigenhandig mee aan de slag gaan. Hiervoor is in mei van dit jaar een speciale ruimte geopend.  

Bij Sprankenhof kunnen kinderen echt zien hoe het groeit. Educatie hierover is heel belangrijk volgens Josèt. Het initiatief ligt meestal bij de ouders. "Zij willen de kinderen in de praktijk kennis laten maken met de oorsprong van fruit. Daar leren zij ontzettend veel van." Het levert leuke reacties op. "Zo mailde onlangs een moeder dat haar dochter sinds het bezoek aan Sprankenhof opeens wel fruit eet."Deze verhalen maken het echt leuk voor Josèt. "Pasgeleden kwam een kleutertje met haar vader fruit plukken dat ze thuis in een taart voor mama gingen verwerken." Toch komen er zeker niet alleen kinderen in de pluktuin. "Er komen echt veel verschillende mensen op af. Qua leeftijd varieert het echt van 0 tot 99 jaar." Sommigen komen wekelijks wat plukken, maar er zijn ook klanten die één keer per jaar drie emmers komen vullen en daar zelf jam van maken. "Als ze dan een potje tekort hebben, komen ze nog eens terug om een kant-en-klaar potje jam te halen."


Een meisje plukt frambozen met haar vader. Rechts een deel van de speurtocht.

Biologisch

Biologisch was een logische keuze voor Josèt. "Dit ben je of je bent het niet." De ligging van Sprankenhof is ook ideaal voor de biologische teelt. Het ligt middenin de natuur, omsloten door de Loonse & Drunense Duinen. Hierdoor is de diversiteit al goed en zijn er voldoende natuurlijke vijanden. De teelt is echter niet probleemloos. "Geen jaar is hetzelfde. Doordat ik steeds meer kennis heb, kan ik wel steeds sneller anticiperen. Ik heb ook veel geleerd via de kleinfruittelersstudieclub."


Ook gele frambozen in de tuin

Josèt heeft nog plannen om verder uit te breiden, zowel in hoeveelheden als soorten. "Dit laatste om de afrijpmomenten nog beter op elkaar te kunnen laten aansluiten. De smaak staat hierbij overigens echt voorop. Gelukkig komen er steeds meer lekkere soorten bij."

Ze vertelt dat er soms ook leuke discussies ontstaan tijdens de pluk. Bijvoorbeeld wanneer ze met de 'gifspuit' door de boomgaard gaat. "Deze is natuurlijk gevuld met biologische middelen, maar men vraagt toch of er geen gif in zit. Wat dat betreft is het toch frappant dat veel consumenten hier in de winkel niet eens bij stil staan. Dit toont het hogere bewustzijn wanneer ze zelf gaan plukken."  


Boven: de winkel van Sprankenhof, linksonder de apparatuur waarmee Josèt haar fruit verwerkt en rechtsonder de in mei geopende keuken.

Boergondisch feestmaal

Sprankenhof doet dit jaar op 8 en 9 oktober voor de eerste maal mee aan het Boergondisch feestmaal. "De organisatie heeft ons hiervoor gevraagd. Hier zijn we natuurlijk op ingegaan. Het is een mooie afsluiting van ons plukseizoen."


Nieuwe aanplant van kiwibessen

Voor meer informatie:

Josèt Vermeer
Sprankenhof
Schoorstraat 26A
5071 RA Udenhout
0135116494
sprankenhof@planet.nl
www.sprankenhof.com

Publicatiedatum: 3-10-2011
Auteur: Lenneke Schot
Copyright: www.biojournaal.nl