Eerste groene 'serious webgame' Villa Eeckhoorn!
Geplaatst op: 06-06-2012

“Leren was nog nooit zo leuk!”

“Geweldige graphics! Dit is écht een leuk spel!” - Matt (11 jaar)

LELYSTAD – Met de eerste groene ‘serious online game’ Villa Eeckhoorn is leren leuk! Op vrijdag 1 juni ging basisschool de Achthoek in Amsterdam voor het eerst aan de slag met dit spannende en interactieve spel. Villa Eeckhoorn laat spelers zowel virtueel als in de praktijk kennismaken met duurzaamheid en voedsel, dat aansluit bij de kerndoelen voor het basisonderwijs. Het spel is gebaseerd op de jeugdroman ‘Droomtuin’ van Ingrid Kluvers, winnaar van de Debuutprijs Jonge Jury 2012. Villa Eeckhoorn kan gratis thuis of in de klas gespeeld worden via deze link. Spelers maken kans op een actief uitje met de hele klas naar een biologische boerderij van Netwerk BIC!

Leuk, spannend én educatief

Villa Eeckhoorn gaat over duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf, voor je omgeving en voor de kwaliteit van de aarde. Bovendien is Villa Eeckhoorn vooral een spannend en uitdagend spel. Kinderen die het spel al mochten uittesten, reageerden enthousiast.

In de game Villa Eeckhoorn gaan de spelers in zes episodes actief aan de slag met actuele onderwerpen als biologische landbouw, intensieve veehouderij en de ecologische voetafdruk. Ondertussen komen taal en rekenen op een praktische manier aan bod, bijvoorbeeld als de oogst moet worden binnengehaald en gewogen. Het spel sluit aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs.

Niet alleen virtueel

Villa Eeckhoorn brengt kinderen niet alleen virtueel in aanraking met duurzaamheid en voeding, maar motiveert ook om zelf actief aan de slag te gaan. Op de speciale blog voor docenten (blog.villa-eeckhoorn.nl) staan lesbrieven die gebruikt kunnen worden om in de klas, buiten op het schoolplein of op de boerderij aandacht te besteden aan de onderwerpen die in het spel aan bod komen. Villa Eeckhoorn kan ook thuis worden gespeeld – door de speler alleen of samen met vriendjes of ouders.

Netwerk Biologische InfoCentra

Villa Eeckhoorn is als idee geïnitieerd door Netwerk Biologische InfoCentra (BIC) en Stichting Richting Groen. Het spel is een productie van PixelPixies, gespecialiseerd in het maken van ‘serious games’: computerspellen waarbij concepten en technieken uit de ‘entertainment games’ worden ingezet voor het overbrengen van een boodschap.

Villa Eeckhoorn is ontwikkeld in opdracht van Stichting RichtingGroen en financieel mogelijk gemaakt door Centrum Biologische Landbouw, Netwerk Biologische Informatie Centra (Netwerk BIC), Ministerie EL&I, Fonds Sociale Initiatieven, Rabobank Amsterdam, Steunfonds Madurodam, SNS Reaal Fonds, Stichting het Amsterdamsche Fonds en Koers Nieuw West/Gemeente Amsterdam.